ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ
ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Θίοντορ Ρούζβελτ στις αρχές του 20ού αιώνα παρήγγειλε την κατασκευή του χρυσού 20δόλαρου στο γλύπτη Augustus Saint- Gaudens, ζήτησε ένα αμερικανικό νόμισμα εφάμιλλο σε ομορφιά με τα αρχαία ελληνικά. Το νόμισμα που προέκυψε, ο περίφημος «διπλός αετός» (Double Eagle), είναι σήμερα το πιο ακριβό νόμισμα στον πλανήτη και αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα της σύγχρονης ιστορίας.
Όλα όμως ξεκίνησαν δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, στο νησί της Αίγινας, όπου τυπώθηκε το πρώτο ασημένιο δίδραχμο, ένα πανέμορφο κόσμημα με τη χελώνα στη μια πλευρά του και το έγκοιλο τετράγωνο στην άλλη (το σημερινό σήμα της Alpha Bank).
Λίγα χρόνια αργότερα, το αθηναϊκό τετράδραχμο με τη γλαύκα και την κεφαλή Αθηνάς έμελλε να είναι το πρώτο παγκόσμιο νόμισμα της ιστορίας.
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν νομίσματα, ήταν όμως οι πρώτοι που είδαν τα πολύτιμα κομμάτια μετάλλου και ως έργα τέχνης, και γι’ αυτό το λόγο αποτελούν το πρότυπο όλων των νεότερων. Παράλληλα, ήταν αυτοί που μέσα από το εξαιρετικά δημιουργικό και δραστήριο πολιτικό και οικονομικό τους δίκτυο έκαναν τα νομίσματα σημείο αναφοράς και έβαλαν τις βάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, που ανέπτυξαν στους επόμενους αιώνες οι Αλεξανδρινοί, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί και όλοι οι διάδοχοί τους.
ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πέρα από την ομορφιά του όμως, καθένα από τα νομίσματα μας διηγείται τη δική του μεγάλη ιστορία για τον τόπο, την εποχή και τους ανθρώπους που το έφτιαξαν και το χρησιμοποίησαν. Είναι εκπληκτικός ο πλούτος των γνώσεων που μπορεί να μας δώσει η μελέτη ενός αρχαίου νομίσματος, και όλα αυτά ευελπιστούμε να γίνουν, μέσω της συλλογής, κτήμα όλων των φίλων της ιστορίας και του πολιτισμού.
ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Η χρήση των νομισμάτων σε κοσμήματα είναι παλιά παράδοση σε πολλούς πολιτισμούς. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, η χρήση παλιών χαρακτικών νομισμάτων σε περιδέραια, δαχτυλίδια, βραχιόλια ή άλλα κοσμήματα, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, τόσο σε χαμηλά όσο και σε πολύ υψηλά επίπεδα κόστους.
ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Κυκλοφορούν ανά 15νθήμερο